БЛОГ

Как Си Перете Дънките?

Как да си измиете дънките?

Ако сте инвестирали в чифт дънки сега ще трябва да се грижите за тях.

Но преди да говорим за прането им. Малка забележка. Вярваме, че колкото по-дълго можеш да издържиш, без да ги измиеш, толкова по-красив ще стане твоят чифт дънки.

Но, нека предположим, че сте се въздържали да ги изперете достатъчно дълго и накрая сте стигнали до точката, в която джинсите ви са готови да се запознаят с нова субстанция, наречена вода.

10 Основни съвети за измиване на чифт дънки

1, Обърнете дънките с вътрешната страна навън.

Това ще помогне за предотвратяване на пряк достъп на видимата част до перилният препарат. Това също така ще позволи повече излагане на вода и препарат на най-мръсната част на дънките, които са, интуитивно, отвътре, тъй като са най-близо до кожата.

2, Измийте ги отделно, без други дрехи

Измиването на дънки е едно от тези неща, които се перат без други дрехи. Много просто, денимът ‘кърви’ синя кръв и ще съсипе всичко, което е по-светло в цвят. Това е грешка, която няма да може да корегирате после.

3, Напълнете ваната със студена или хладка вода.

Най-добре е да си измиете дънките без перална машина. Това ще помогне да се намали износването, тъй като прането с ръце е много по-нежно  за влакната. Също така, ръцете са добри термометри, те няма да ви позволят да имате твърде гореща вода.

4, Добавете мек почистващ препарат.

Изчакайте да се разтвори, преди да поставите дънки.

Използвайте мек почистващ препарат. Но не прекалявайте с количеството. Винаги е изкушаващо да се мисли, че повече перилен препарат = по-чисто. Но това може да доведе до натрупване на перилен препарат, който странно,но ще направи вашите джинси по-мръсни.

Това е така, защото когато целият миялен препарат се смеси с маслата за тялото и потта, става лошо и това не свършва добре. Това може да произведе лоша миризма, която ви следва из стаята.

Като алтернатива можете също да използвате само 1 чаша оцет и 1 супена лъжица сол. Този метод се проповядва от ентусиастите, за да помогне на индиго тъканите да изглеждат добре за по-дълго.

5, Накисване -45минути.

Потопете дънките напълно. Ако дънките плават, използвайте нещо тежко, за да ги задържите във водата. Оставете ги да се накисват. Тук няма какво да се види повече. Отиди и си направи чаша кафе.

6, Тройно изплакване.

Ако зареждате и източвате ваната три пъти с чиста вода, това ще ви даде най-добрия резултат. Първият ще се отърве от мръсотията. Вторият ще се отърве от петната. А, третият е само за да сме сигурни че, всичко е идеално.

7, не ги изстискайте.

Винаги има изкушение да вземете мокрите си дънки и да ги изстискате. не го правете. Това ще  завърти и разруши влакната. Просто ги навийте и натиснете здраво върху тях, за да освободите водата.

8, сушене.

Има няколко начина за постигане на това.  Поставете ги на кърпа, така че да абсорбира водата. Или ги закачете под душа и ги оставете да изсъхнат. Или още по-добре, поставете ги навън. Нека вятърът върши работата. Избягвайте пряка слънчева светлина.

9, Обуйте ги обратно, когато са 90% изсъхнали.

Не им позволявайте да изсъхнат 100%. Това ще ви позволи да ги разтеглите обратно в желната форма, както преди измиването. Това е всичко за прането на дънките

10, И все пак ако сте решили да гладите леко влажни дънки.

За деним, който е 100% памук, поставете ютията на висока температура (памук), като използвате пара.

За да предпазите дънките си, използвайте кърпа между ютията и джинсите. Добро правило е да се изгладят първо джобните части. След това идва ред на  крачолите- един по един. Накрая, изгладете колана. И тогава сте готови.

11, Съхранявайте на закачалка.

Намерете добра дървена закачалка. И ги сгънете в коляното, така че кръста да виси надолу към пода.

Запомнете тези три точки

1, Не ползвайте  сушилня.

Това е най-лошото нещо, което можеш да направиш за чифт дънки.

2, Не ползвайте белина.

Второ най-лошо нещо, което можеш да направиш на чифт дънки

3, Не полвайте прекалено много перилен препарат.

Повече перилен препарат не означава по-чисто. Използвайте го пестеливо.

Съвети за машинно пране

Ако нямате място за ръчно измиване на джинси, това не е проблем. Няма нищо лошо в това да изпереш дънките си в пералната машина. Има няколко съвета обаче, за да получите най-добри резултати, ако използвате този метод. Не бихме препоръчали да перете други дрехи с дънките си, докато индиго си пуска боите

1. Обърнете дънките с вътрешната страна навън.

Обръщането на дънките навън ще ви помогне да спрете индиго цветът да избелее твърде много. Това ще спре и бутони,ципове и нитове да се ударят в барабана.

2. Добавете перилен препарат

Използвайте препарати,които помагат за запазване на цвета и качеството на вашите скъпоценни дънки. Можете също да използвате съотношението 1 чаша оцет и 1 супена лъжица сол, за да използвате вместо перилен препарат

3. Настройка на цикъла.

Настройте пералнята на най-нежният програмен цикъл, за да възпроизведете човешкото измиване с ръце. Ако, можете да спрете пералната си машина преди цикъла на центрофугиране ще е по-добре. Вертикалните линии на гънки могат да бъдат създадени от центрофугирането. Ако не можете да спрете машината си преди този цикъл, поставете пералнята на най-ниската настройка за центрофугиране и температура. Нищо по-топло от 30 градуса по Целзий. След като машината приключи измиването, не оставяйте дънките си в барабана, това ще създаде линии на измиване. Ако сте взели дънките преди центрофугиране, ще трябва да изстискате водата. Навийте дънките си и освободете водата. Не ги извивайте и усуквайте.

4. Сушене.

Поставете ги на кърпа, така че да абсорбира водата. Или ги закачи под душа и ги остави да изсъхнат. Или още по-добре, поставете ги навън. Нека вятърът върши работата. Избягвайте пряка слънчева светлина. Не сушете. Сушилнята е  убиеца на денима. Сушилнята поврежда памука и отслабва тъканта.

Измиване на море

Този метод има смесени резултати. Някои го харесват, защото мислят, че това пречи на индиго да избледнее. От друга страна някои хора харесват този метод, защото пясъкът и солта са абразивни. Можете да разтрийте пясъка на дънките си, за да създадете уникално избледнели дънки.

Чрез носенето на дънки в морето, докато все още ги носите, може да направите и джинсите ви тип strech. Морската вода също не е чиста, така че ще трябва да си направите услуга и да измиете дънките си в чиста вода, а морската сол също ще допринесе за раздуването на материята.

Химическо чистене

Ако нямате начин да почистите от опциите по-горе, или нямате време или място да изсушите дънките си. Химическото чистене ще бъде най-добрият вариант, ако имате достатъчно доверие в химическото чистене. Професионалистите могат да преминават през определени зони и петна, без да  съсипят дънките.

Замразяване на вашите дънки

Няма доказана теория, че поставянето на дънките във фризера ще почисти или освежи джинсите ви. Вярно е, че фризера ще улови бактериите, така че ще отнеме миризмата за известно време, но след като ги поставите отново, топлината на тялото ви ще реактивира бактериите и ще се върнете на първо ниво.

Ако искате да поставите дънките си във фризера, или да повярвате, че работи, просто сложете дънките си в торбичка с цип и ги оставете. Отново няма препоръка колко дълго трябва да ги оставите. Някои ги оставят за през нощта, а други за седмица. Замразяването на дънките е признато като екологично чиста техника.

Надяваме се че сме ви полезни

Бъди По-Хубава с www.hubava.eu

Related posts